Kontakt

Društvo vinogradnikov
Šmarjeta
Šmarjeta 66
8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

Vremenska napoved

Vreme na slovreme.net

bilten2017

 

bilten

Bilten ob 20. obletnici društva

Projekti ESRR

Projekti ESRRŠmarješki izvir cvička

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Izlet Društva vinogradnikov Šmarjeta 2021

VINA SLOVENSKE ISTRE
VINA SLOVENSKE ISTRE
sobota, 9.10.2021


Slovenska Istra zaradi neposrednega vpliva Jadranskega morja in sredozemskega ozračja velja za najtoplejši vinorodni okoliš Slovenije, kjer uspevajo predvsem sorte, ki jim godi toplo ozračje. Slovenska Istra je predvsem dežela refoška in malvazije, a tudi bordoški sorti cabernet sauvignon in merlot imata svojo vlogo. Prav tako chardonnay in sivi pinot.
Odhod iz Šmarjete ob 7:00 uri in se mimo Ljubljane (z vmesnim postankom) podali do slovenske Istre, natančneje Kopra(tukaj vas pričaka tudi vodič). Prvi postanek bo v kleti Vina Koper, kjer z ljubeznijo in spoštovanjem od leta 1947 pridelujejo vrhunska vina. Skozi njihovo klet, ki se že pripravlja na letošnjo trgatev, se boste sprehodili z lokalno vodnico. Ogled boste zaključili v prenovljeni degustacijski sobi, kjer vam bodo ponudili 3 vzorce vrhunskega vina ter 2 vzorca posebnega vina. Postregli vam bodo tudi z narezkom (pršut, sir in kruh).
Polni vtisov se boste povzpeli na Marezige. Prva vinska fontana v Sloveniji (otvoritev je bila leta 2018) ponuja edinstveno in nepozabno doživetje za ljubitelje vina in gurmane. Ob čudovitem razgledu na slovensko obalo si boste privoščili odlična odprta vina iz lokalnih kleti in vrhunska vina kleti Vinakoper. Nasploh Marezige veljajo za kraljico refoška – no, o upravičenosti tega naziva, boste lahko presodili sami. Vsak udeleženec bo dobil vrečko, degustacijski kozarec in 3 žetone za 3 vrste vin po vašem izboru.
Po obisku Marezig se boste spustili odpravili do posestva Santomas. V mirni vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, se v osrčju Slovenske Istre nahaja vinogradniško-oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine. Na skoraj 24 hektarjih vinogradov in 5 hektarjih oljčnikov se začne zgodba o vrhunskih vinih in značilnem šmarskem oljčnem olju, ki se tržijo pod blagovno znamko
Santomas. Pogledali si boste proizvodnjo oljčnega olja ter pokukali v vinsko klet. Nato pa bo sledila degustacija oljčnega olja in 4 vrst njihovega vina, ob tem pa bo tudi manjši prigrizek.
Polni vtisov, se boste podali do Bertokov, kjer vam bodo na turistični kmetiji Mlin postregli z dobrim poznim kosilom. Poskusili boste delček istrske kuhinje, kamor zagotovo spada jo tudi bobiči (istarska mineštra) ter ombolo.
Po prijetnem druženju se boste v poznih popoldanskih urah podali proti domu.


CENA: 70,00 € na osebo – pri udeležbi najmanj 40 potnikov.
CENA VKLJUČUJE: obisk kleti Vina Koper (voden ogled, degustacija 3 vzorcev vrhunskega vina, 2 vzorca posebnega vina, narezek – pršut, sir in kruh), obisk vinske fontane v Marezigah (vrečka, degustacijski kozarec in degustacija 3 vrst vina), obisk posestva Santomas ogled in degustacija oljčnega olja in 4 vrst vina, ter prigrizek, pozno kosilo na turistični kmetiji Mlin, avtobusni prevoz in slovenski vodnik, ki vas pričaka na obali.


Prijave zbira do zasedbe mest: Brigita Kocjan 031 378 761