Trgatev in nega mladih vin
Sladkorji v vinu in korekcija sladkorne stopnje
Prvi pretok (nega mladega vina)
Ko povreti mošt ali vino prvič pretočimo, mošt ali vino izdatneje žveplamo, tekočino ločimo od droži. Vino se prične stabilizirati in razvijati v zrelo žlahtno tekočino. Pred pretokom karakter mladega vina spremljamo organoleptično in s pomočjo meritev kemijskih parametrov, predvsem titracijskih kislin, sladkorja, pH vrednosti in alkoholne stopnje.
Oksidacija
Oksidacija vina je v večini primerov nezaželjen proces, ki se lahko odvija celo leto, pogosto ga srečujemo po končanem alkoholnem vrenju, pa tudi poleti, ko temperatura v naših kleteh poraste, kletarjenje pa radi zaradi aktivnosti, ki jih posvečamo vinogradu, zanemarimo. Vina lahko oksidirajo celo v steklenici, če je prostega žvepla premalo ali če je nepravilno skladiščeno (visoka temperatura, svetloba).