Kontakt

Društvo vinogradnikov
Šmarjeta
Šmarjeta 66
8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

Vremenska napoved

Vreme na slovreme.net

bilten2017

 

bilten

Bilten ob 20. obletnici društva

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Uporaba plutovinastih zamaškov

pluta naslovnaPlutovinsti zamaški so v uporabi že dolgo časa. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški, ima pluta nekatere prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje. Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto v nadaljevanju.

HRAMBA ZAMAŠKOV: Pomembno je, kako hranimo plutovinaste zamaške - idealno je, da so shranjeni v hladnem prostoru, stran od kemikalij in raznih tekočin, da jih nabavljamo originalno zaprte v plastični vrečki, saj so predhodno tretirani z ustreznimi sredstvi, ki preprečujejo rast plesni. Izpostavljene zraku v principu ne hranimo več kot tri mesece.

STISKANJE: Ni prav, če jih stisnemo več kot 33% njihovega premera! V nasprotnem se lahko poškoduje notranja struktura, ki vpliva na tesnjenje.

PREGLED: Pred uporabo jih pregledamo in izločimo tiste, ki so poškodovani (zareze, madeži, zgrebeni...). Na ta način preprečujemo poškodbe pri stekleničenju (npr. zlom) in zagotavljamo tesnjenje.

VIŠINA VINA V STEKLENICI: Stekleničimo tako, da vzpostavimo zračni mehurček med tekočino in zamaškom, v višini najmanj 5 mm. Na ta način bo možno raztezanje in krčenje tekočine zaradi temperaturnih razlik, kar bo preprečilo puščanje. Tudi če imamo v kleti konstantno temperaturo vedimo, da na polici ali pri končnemu uporabniku verjetno ni tako.

STEKLENIČENJE: Pred stekleničenjem steriliziramo in ovinimo steklenico. Ko jo začepimo, jo pustimo v stoječem položaju 1 dan, da omogočimo izenačenje tlaka.

TLAK V STEKLENICI: Tlak nad 1 bar je lahko previsok in povzroča puščanje. Iz tega razloga je najbolje, če temperatura vina ne preseže 20 °C. Tudi iz tega razloga steklenic ne izpostavljamo soncu.

HRAMBA: Steklenice hranimo ležeče, v temnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 20 °C. Zagotavljati je potrebno ustrezno vlažnost prostora, ki preprečuje, da bi se pluta na zunanjem delu izsušila.

Vir: Spletna stran društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.