Kontakt

Društvo vinogradnikov
Šmarjeta
Šmarjeta 66
8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

Vremenska napoved

Vreme na slovreme.net

bilten2017

 

bilten

Bilten ob 20. obletnici društva

Projekti ESRR

Projekti ESRRŠmarješki izvir cvička

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Izlet na Dunaj in Spodnjo Avstrijo

 

 

DRUŠTVO VINOGRADNIKOV

ŠMARJETA

 

                                                 PROGRAM IZLETA

 

Po sklepu upravnega odbora DVŠ, vam pošiljamo program izleta, ki ga bomo izvedli v

petek 18. in v soboto 19.11.2022 na Dunaj in spodnjo Avstrijo.

Polna cena izleta je 200€/osebo, za člane društva s plačano članarino,v kar se upoštevajo tudi družinski člani.

Prijave bomo zbirali do 15.9.2022, oz. do zapolnitve prostih mest. Ob prijavi se plača akontacija v znesku 100€/osebo, drugi obrok se plača pred izletom.

Prijave zbirajo:

Aleksander Durič (tel. 031 369 176)

Izidor Cvelbar (tel. 041 590 830)

Brigita Kocjan (tel. 031 378 761)

Lepo pozdravljeni!                                                                           UO DVŠ                             

Dodatno obvestilo:

V mesecu novembru bomo organizirali tudi Martinov pohod in predavanje o boleznih in napakah mladih vin. O vsem vas bomo posebej obvestili.

Pozivamo vas, da vso delo društva spremljate na spletni strani: https://www.dv-smarjeta                  

 

 

 

DUNAJ IN DEŽELA SPODNJA AVSTRIJA

Spodnja Avstrija je ena od devetih zveznih dežel na severovzhodu Avstrije. S površino 19.186 km² (kar je dobrih 1000 km² manj od Slovenije) in okoli 1,7 milijona prebivalci (2022) je Spodnja Avstrija največja dežela v Avstriji, več prebivalcev od nje ima le še zvezna dežela Dunaj, ki ga Spodnja Avstrija ozemeljsko v celoti obkroža in je bil nekoč tudi glavno mesto te dežele. Šele leta 1986 se je prestolnica Spodnje Avstrije preselila v Sankt Pölten. Deželo zaznamujejo, tako kot našo Dolenjsko, številne kleti in vinogradi.

Vinogradi

 

  • Dan (18.11.2022)

Odhod avtobusa zjutraj ob 05:00 in vožnja proti Dunaju, nekdanji prestolnice Avstro-Ogrske monarhije, kateri je pripadala tudi Slovenija. Po prihodu na Dunaj se bomo najprej pomudili  pred dvorcem Belvedere. Nadaljevanje vožnje po dunajskem Ringu, ob katerem se vrstijo glavne znamenitosti kot so palača Hofburg s Špansko jahalno šolo, Parlament, Mestna hiša, Uranija… Sledi vožnja do hotela Sport in Seminarhotel Hollabrunn, ki leži blizu češke meje. Nastanitev v hotelu, lažje kosilo nato pa obisk vinske ceste Seefeld, kjer bomo obiskali kletarja leta, ki ga izvolijo na osnovi izjemnih zaslug za razvoj vinske ceste. Dobrodošlica in kratek voden ogled starih vinskih kleti. Sledi ogled vinske kleti Kitla na vinski cesti Jetzelsdorf. Predstavitev kleti in degustacija petih vin. Klet se odlikuje po naravni pridelavi vin brez uporabe herbicidov in insekticidov. Poleg znamenitega Zelenega Vertlinca pridelujejo tudi odlična rdeča vina. Sledi povratek v hotel, večerja v taverni Weinviertel Heuriger v neposredni bližini. Prenočevanje.

Zidanice

  • Dan (19.11.2022)

Po zajtrku sledi avtobusna vožnja po najbolj severnem vinorodnem predelu Avstrije na meji s Češko repubilko do Polysdorfa. Obisk vinske kleti Taubenschuss z dolgoletno tradicijo (1670). V kleti, ki je bila ena prvih v stekleničenju vin, bomo ob prigrizku poskusili pet vin. Avtobus bomo zamenjali za traktor in se popeljali po starem mestnem jedru in vinski cesti. Naš zadnji postanek bo v inovativni kleti Neustifter, kjer razvijajo biološki način pridelave vin. Vinska klet iz leta 2000 ima 100 metrov dolgo obokano klet, ki vodi do stare vinske kleti v kletni ulici Radyweg. Po kosilu v kletni restavraciji sledi vrnitev proti domu.

Cena ekskurzije: 215 EUR (najmanj 40 oseb)

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestne takse, nočitev z zajtrkom, kosilo prvi in drugi dan, štiri degustacije, prevozi s traktorjem po vinski cesti, vodenje in organizacijo, DDV.

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=700x10000:format=jpg/path/s411fc5791b1d9f79/image/i71f618552053a55a/version/1454255967/image.jpg" width="756" height="312" />

VinogradnikKrajinaKlet