Kontakt

Društvo vinogradnikov
Šmarjeta
Šmarjeta 66
8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

Vremenska napoved

Vreme na slovreme.net

bilten2017

 

bilten

Bilten ob 20. obletnici društva

Projekti ESRR

Projekti ESRRŠmarješki izvir cvička

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Pokušina mladih vin letnika 2019

Vabimo vse zainteresirane člane društva, da se udeležite strokovno vodene pokušine in ocene mladih vin, ki bo organizirana:

v petek 29.11.2019 ob 18. uri, v gostišču pri Dediju

Vzorce vin(za vsak vzorec po ena steklenica) dostavite pol ure pred pokušino. Svetujemo, da naj bodo vina primerno ohlajena/ogreta.

Cen ocenjevanja znaša 5 eur za vsak vzorec.

Poudarjamo, da bo podana le splošna ocena vina, skupaj se bomo učili prepoznavati napake v vinih ter ob tem dobili napotke za odpravo napak. Še posebej je ocenjevanje priporočljivo vinogradnikom, ki so imeli težave pri kletarjenju in sumijo na napake v svojih vinih.

Pokušanje in ocenjevanje vin bo vodil enolog Jure Grubar.

Vinogradniško potepanje po Prekmurju

 

V soboto, 23.11.2019 se bomo ob 6. uri izpred občinske stavbe v Šmarjeti odpravili na vinogradniško potepenje v Prekmurje.

Odhod avtobusa ob 6:00 in vožnja proti Prekmurju. Naš prvi postanek bo v Prekmurski prestolnici Murski Soboti, kjer se nam bo priključil tudi lokalni turistični vodnik, enolog. Sprehodili se bomo po Murski Soboti in imeli čas za kavo ali napitek. Naslednji postanek bo v šunkarni Kodila. "Ko veš, kaj ješ!" Slogan, ki ga živijo že tri generacije šunkarne. Ogledali si bomo prekmursko šunkarno in zorilnice, degustirali prekmursko šunko, kuhano šunko, domači črni kruh ter zraven spili 1 dcl belega vina + 1 dcl mineralne vode. Pot nas bo v nadaljevanju vodila do vinske kleti Marof.  Tu z velikim spoštovanjem in posluhom do narave skrbno negujejo 100.000 trt na najlepših obronkih Goričkega. Ogledali si bomo sodobno vinsko klet za tradicionalno pridelavo vin in izvedeli marsikaj o okolju prijaznem vinogradništvu. Seveda bomo odlična vina tudi poskusili.

Sledi kosilo  na izletniški kmetiji, ki leži na hribu sredi vinogradov. Kmetija znana tudi po tem, da se večina družinskih člano spozna tudi na lončarstvo, zato bomo imeli tudi prikaz lončarske obrti in možnost nakupa lončenih izdelkov. Na koncu si bomo ogledali še klet z največjo čutaro v Sloveniji ter veliko putro, ki je predlagana za vpis v Guinessovo knjigo rekordov. Seveda bomo poskusili tudi njihova vina. Naš naslednji postanek bo v Strehovcih, v vinski kleti na čudoviti razgledni točki nad prekmursko ravnico. Več kot 200 let stara, s slamo krita"cimprača" skriva vinsko klet, v kateri je vse tako kot nekoč. Novejša vinska klet je enakega videza, delana z dušo, za razvajanje človeških čutov, klet polna življenjske energije. Tu bomo imeli zaključno degustacijo odličnih vin. Sledi vožnja proti domu in prihod domov v poznih večernih urah.

Polna cena strokovne ekskurzije je 69 eur.

Del zneska bo pokrilo društvo. Tako bo cena 55 eur/osebo.

Prijave zbirata: Brigita Kocjan (031 378 768) in Izidor Cvelbar (041 590 830)

Prijavite se čim prej, zaradi potrebne organizacije.

 

47. Teden cvička Trebnje 2019

Letošnji 47. Teden cvička bo ponovno v Trebnjem. Glavnina dogodkov bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja.

Na spodnji povezavi dobite več informacij v zvezi s 47. Tednom cvička in rezultati ocenjevanja:

http://www.zdvd.si/

 

 

 

23. Finale slovenskih salamiad Šmarjeta 1919

 Društvo vinogradnikov Šmarjeta je v soboto 11.05.2019 organiziralo izredno uspešno in dobro obiskano prireditev 23. Finale slovenskih salamiad.

 

 

Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Šmarjeta

Društveno ocenjevanje vin smo izvedli v torek 12.03.2019 v gostišču pro Dediju v Šmarjeti.

Vinogradniki smo prinesli v oceno 186 vzorcev vin, ki sta jih ocenjevali dve pet članski komisiji v sestavi:

Prva komisija

1. Andrej Bajuk

2. Ivanka Badovinac

3. Brigita Kocjan

4. Jure Grubar

5. Martin Martinčič

 

Druga komisija

1. Samo Hudoklin

2. Jože Simončič

3. Jože Zupančič

4. Janez Pirc

5. Jernej Martinčič

 

Ocenjevanje je potekalo tehnično brezhibno in brez zapletov. Izločenih je bilo 24% vzorcev, prevladujejo klasične najpogostejše napake kot sta bekser in oksidacija. Zaznati pa je tudi nekatera bolezenska stanja, ki so sicer značilnost letnika 2018. Vinogradniki izločenih vzorcev bodo pisno obveščeni o vzrokih izločitve in ukrepih.

REZULTATI OCENJEVANJA 2019 - Rdeča vina

 REZULTATI OCENJEVANJA 2019 - Bela vina

Pravilnik o ocenjevanju vin

                                                                       Bilten 2019